Topical

Galleria Kohina: Sirpa Ylhäinen ja Viljami Roivas

LAULUPUU
Sirpa Ylhäinen, maalauksia
Viljami Roivas, äänimaisema
Galleria Kohina 16.9. - 5.10. 2019

Laulupuu on Sirpa Ylhäisen ja Viljami Roivaksen yhteistyöprojektin toinen osa. Se on kokonaistaideteos, joka koostuu Sirpa Ylhäisen maalauksista ja Viljami Roivaksen äänimaisemasta. Yhteistyö alkoi vuoden 2018 tammikuussa ja 1. näyttely (Mahdollisia maailmoita) pidettiin Outokummun kirjastogalleriassa helmikuussa 2019.
Laulupuu koostuu unista ja luonnon energioista, spontaanisti syntyneistä kuvista ja äänistä. Se sukeltaa ilolla luovuuden alisiin ja ylisiin virtauksiin. Laulupuu on paitsi henkinen matka tekijöilleen ja kokijoilleen, myös oodi puille, jotka väsymättä korjaavat ihmisen kohtuuttoman syvään painuvaa jalanjälkeä maailmassa. Laulupuu haluaa tuoda puiden henget näkyviin ja kuuluviin.
Puut ovat tulleet esiin monilla tasoilla tänä vuonna sekä taiteilijoille henkilökohtaisesti että maailmanlaajuisesti.
-Keväällä 2019 kaadettiin Kyykerinkadulta, joka on sekä Sirpa Ylhäisen nykyinen, että Viljami Roivaksen entinen kotikatu, kaikki vanhat puut kerralla. Katu hiljeni, kun linnut siirtyivät muualle laulamaan.
-Sirpa istutti 12 puuta omalle tontilleen äitienpäivänä.
-Heti sen jälkeen kaatuivat Vapaudenpuiston vanhat puut Joensuussa.
--Kesällä uutisoitiin, että puiden istuttaminen on ylivoimainen keino torjua ilmastonmuutosta.
-Amatsonin sademetsät palavat parhaillaan ihmisen toiminnan seurauksena.
-Lukuisat uudet tutkimukset osoittavat, että ihminen ja puu kuuluvat yhteen. Ihminen voi sitä paremmin, mitä enemmän lähiympäristössä on puita. Mieluiten vanhoja. Mikään ei korvaa vanhaa puuta!
Vaikka maapallon tilanne on hälyttävä, ja juuri siksi, haluamme taitelijoina tuoda esiin toivon, elämän ihmeen, mahdollisuuden ja kasvuvoiman näkökulmia tässä näyttelyssä.
Laulupuun maalauksista ja äänistä suuri osa on syntynyt taiteilijoiden yhteisissä maalaus-soittosessioissa. Sirpan maalatessa Viljami teki ääniä mm. tuulikelloilla, gongilla, huilulla ja laululla. Äänimaailmassa on lisäksi käytetty kanteletta ja syntetisaattoria sekä luonnonääniä. Maalauksissa tekniikkana on tussimaalaus, lisämateriaaleina akryyli ja erilaiset kynät. Maalausten tekotapa on spontaani leikki.

Taiteilijatapaaminen galleriassa 17.9. 2019 klo 14 - 17. Tervetuloa!