Topical

Emmu Johansson, Galleria Kohina

Akvaario

Omistan näyttelyn taiteilija Hannah Wilkelle (s. 7.3.1940- k.28.1.1993). Hänen videoteoksensa Hello Boys (1975) on inspiroinut vesiaiheen ääreen.

Akvaario on unelma tai nostalgia ihmisen kehitysvaiheesta ennen tietoisuutta. Utopia akvaarioelämästä on lämmin vesi, hengittämisen tarpettomuus ja rajattu, samalla ulkopuolisilta ärsykkeiltä suojattu tila, kuin kohtu. Maapallo on avaruudessa kuin lapsi äidissään. Tai kuin pieni kala valtameressä, tuntemattomien petojen ja vaarojen armoilla.

Jätän runolliset hyvästit vedelle ja teen synninpäästön kankaalla. Pahuuden - kuten unelmien ja fantasioiden kohtaaminen, lopulta yhdistäminen on vapauttava kokemus. Maalausprosessi on tuonut levollisuuden tunnetta, vaikka aihe on reaalisesti synkkä. Vesi, meri on maallinen pienoisavaruus maan pinnan alapuolella. Sen on myös elämän ehto, vaikka sen voima pystyy tuhoamaan kaupunkeja.

Vedessä ääni vaimenee ja valo muuttuu hitaaksi. Mielikuva vedenalaisen elämän tarjoamasta rauhasta on nykykulttuurin vastakohta.

Valmistuin Vaapaasta Taidekoulusta 2017, jonka jälkeen työskennellyt sekä Suomessa, että ulkomailla. Pyrin taiteen esittämiseen monimuotoisesti. Maalauksiani on ollut viimeksi esillä Lappeenrannan Taidemuoseossa ja Hirvitalo – nykytaiteen keskuksessa Tampereella. Teoksiani löytää mm. Sokos Hotel Tornin ja Suomen Valtion taidekokoelmista.

www.emmujohansson.com