Ajankohtaista

Kesäkuussa Johanna Turunen tekee Kaupunkivariksia, heinäkuussa Toni Ahokas katutaidetta ja elokuu menee Mia Maljojoen johdolla korutaiteen parissa.

Taidekeskus Ahjon Kaupunkitaiteilijat

Johanna Turunen (s. 1971) on Joensuussa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija.

Turunen aloitti kuvataiteen harrastuksen 8-vuotiaana Joensuun lasten ja -nuorten kuvataideoppilaitoksessa.
Hän valmistui kuvataiteilijaksi 19-vuotiaana Pohjois-Karjalan Käsi- Ja taideteollisuusoppilaitoksesta,
kuvataiteilijalinjalta v. 1994, pääaineenaan maalaus.
Lopputyössään Turunen käsitteli kuolemanpelkoa mustavalkovalokuvin ja värikylläisin öljyvärimaalauksin.
Opinnot jatkuivat puolen vuoden mittaisella valo - ja videokuvauksen jatkolinjalla.

Vuonna 1992 Joensuuhun perustettiin graafikoiden Asta Kuusisen ja Anu Torikan ansiosta Joensuun Grafiikan paja.
Ensimmäinen ansiotyö taiteilijana oli silloisessa Pohjois-Karjalan läänin taidetoimikunnassa.
Työhön sisältyi mm. Joensuun Grafiikan pajan hoito. Kipinä serigrafiatekniikasta syntyi.

Opetustyön Turunen aloitti vuonna 1996.
Tällä hetkellä hän opettaa Joensuun Seudun Kansalaisopistossa lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta,
valokuvauksen työpajaopintoja, aikuisille maalausta, serigrafiaa, valokuvausta ja elävänmallin piirustusta piirtopöydän avulla.
Lisäksi Turunen on muutaman vuoden ajan viikoittain käynyt arvioimassa Joensuun Ammattiopistolla kulttuurialaa opiskelevia.

Taiteellisessa työskentelyssään Turusella on kolme tärkeintä työtapaa joilla hän työskentelee: maalaus, valokuvaus ja serigrafia-tekniikka.
Teokset ovat näitä pelkästään tai tekniikoiden yhdistelmiä.
Teosten teemoista riippumatta kuva-aiheisiin on vuodesta 2005 kuuluneet eurooppalaiset hautausmaat ja julkiset patsaat.

Joensuulainen Toni Ahokas on vetänyt jo monia taidetyöpajoja, tehnyt tilaustyönä graffiteja Ilosaarirockille, toiminut graafikkona, puuseppänä ja Upeart-taidefestivaalin tapahtumatuottajana.

Mia Maljojoki on syntynyt Joensuussa, ura on vienyt Maljojoen Müncheniin Saksaan.

Mia on kansainvälisen korutaiteen ammattilainen, hän toimii sekä korutaiteen että -muotoilun parissa. Mia työskenteli suunnittelijana Marimekolle 2011-2015, ja hänellä on oma kaupallinen kokoelma.

Mian korut alkavat jokapäiväisten hetkien kysymyksistä, kuten:
Mitä jokapäiväisessä maailmassa tapahtuu tällä hetkellä? Miten se vaikuttaa minuun? Miltä minusta tuntuu? Miten se vaikuttaa kehooni? Miltä se reaktio visuaalisesti näyttää?

Alkupiste on joko konkreettinen fyysinen kehon osa, jonka hän on valanut johonkin materiaaliin, tai emotionaalinen käsitys kehosta. Nämä ovat aina kollektiivisia ‘heijastuksia', muotoja, joissa Mian näkökulmasta maailman jokapäiväinen hetki on menossa. Näistä ‘heijastuksista' syntyy objekteja keholle, jotka on valmistettu erilaisista materiaaleista riippuen teoksen tarinasta. Materiaalina voi olla esim. erikoiskipsi ja pigmentit, puu tai posliini. Nämä korut on tehty kannettaviksi kommunikoimaan kantajan ja katsojan kanssa. Konkreettisten teosten lisäksi Mia on tehnyt useita kokeellisia performanssiprojekteja, joissa hän on käyttänyt korua pääroolissa ja performoija on liikuttanut omaa kehoaan tuoden esille korun tarinaa.

Vuonna 2004 muutettuaan Müncheniin Mia huomasi kuinka suomalainen koru ei ole alueen taidekentällä tunnettu ja hän päätti tuoda suomalaisen korutaiteen kansainvälisten taideteollisuusalan messujen (Internationalen Handwerksmesse München) aikaan Müncheniin kuratoimalla viiden vuoden ajan suomalaisia korutaidenäyttelyitä 84 GHZ Galleriaan.