Ajankohtaista

Jyryttäjien tiedot julki

75. Juhlavuoden jyryttäjien tiedot on nyt julki:


Helsingin Kaapelitehtaan näyttelyn (8.9.-20.9.) jyryttää Denise Ziegler.

Ziegler on sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija ja julkisen tilan tutkija. Parhaillaan hän työskentelee tutkijatohtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Zieglerin teokset ovat jälkiä eleistä, ihmisen toiminnasta, jostakin joka on tapahtunut. Hän rakentaa uudelleen tilanteita, jotka viittaavat huomaamattomaan inhimilliseen toimintaan tai arkisiin asioihin, kuten huonekasveihin tai piha-aitoihin. Hän siirtää nämä arkiset asiat uuteen kontekstiin, mikä tuo ristiriitaisia ja poeettisia, joskus myös koomisia tai tautologisia piirteitä teoksiin.

Zieglerin teokset ovat useimmiten kolmiulotteisia esineyhdistelmiä, mutta ne voivat olla myös esimerkiksi piirustuksia, videoteoksia, veistoksia tai kirjalliskuvallisia tuotoksia. Hän pyrkii paikkakohtaiseen ja paikkasidonnaiseen työskentelyyn.

teosdokumentaatio: denise-ziegler.squarespace.com

Imatran Taidemuseon näyttelyn (18.12.-22.1.) jyryttää Sini Mononen.

Sini Mononen on tutkija ja kriitikko, joka väitteli elokuvamusiikin ja äänen vainoamiskokemuksen kuvauksista musiikkitieteen oppiaineessa Turun yliopistossa joulukuussa 2018. Tutkijan työn ohella Mononen on kirjoittanut vuodesta 2005 lähtien myös taidekritiikkiä (mm. Mustekala ja Helsingin Sanomat). Mononen on julkaissut erityisesti kriitikkona tekstejä, jotka käsittelevät poliittista taidetta, taiteen tapaa toimia yhteiskunnassa, taiteellista toimintaa ja taiteellista tutkimusta tiedonmuodostuksen menetelmänä sekä taiteen filosofiaa maailman hahmottamisen tapana. Vuonna 2016 Mononen sai Suomen taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinnon ja vuonna 2017 E. J. Vehmas -palkinnon. Mononen on opettanut tuntiopettajana Helsingin yliopistossa, Saimaan ammattikorkeakoulussa ja Turun yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen kolmevuotisella taidejournalismin apurahalla.