Ajankohtaista

Galleria Kohina: Merja Kupiainen

Merja Kupiainen: Kierto - Uusi elämä


Näyttelyni aiheena on kierrätys ja uusiokäyttö.
Olen aikuiselämäni ajan aina kierrättänyt ja miettinyt uusiokäyttöä kaikelle vanhalle tavaralle. Mietin tarkkaan, tarvitsenko mitä ja miksi. Kotikin on tehty pitkälti kierrätystavarasta. Ihminen tulee hyvin vähällä toimeen. Tarvitsemmeko roinaa ympärille siksi, että olisi turvallista? Käytä ja kuluta, että talous pyörii. Entäpä, jos ei käytä ja kulutakaan vaan hakee elämyksiä, tuntemuksia, terävöittää aisteja, kuulostelee itseään? Monille vieras asia. Kierrätys oli nuoruudessani normaali juttu, koska raha oli tiukassa. Nykyään kierrätyksestä on tullut muotia.
Kierto-näyttelyni päätähti on käytetty farkkukangas. Kirpputorit, sukulaiset, tuttavat, ystävät ovat antaneet minulle vuosien aikana oivaa materiaalia, jota olen työstänyt erilaisten jätemateriaalien ja silppujen kanssa uuteen elämään. Toisen roska on toiselle aarre. Itse aina ilahdun, kun löydän jonkun uuden asian, tuotteen, jostakin vanhasta ja kuluneesta. Eri materiaalien yhdistäminen on ollut aina mielenkiintoista. Et voi tietää etukäteen, mitä tulee. Usein kokeilujen kautta pääsee yllättäviin juttuihin mukaan.
Olen ommellut 16-vuotiaasta lähtien. Minulla on iso kolmisyöttökone, joka vetää niin nahkan kuin paksummankin farkkukankaan. Kone on kuin vanha traktori, Zetor, joka tottelee, kun käsken.
Näyttelyni koostuu kasseista ja takeista. Yritän välttää muovikasseja viimeiseen asti kauppareissuilla. Jos jää kangasta jäljelle, leikkaan matonkuteeksi mattoa varten. Yritän omalta osaltani jättää mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen, että seuraavilla sukupolvilla olisi hyvät elämän edellytykset.
Denim eli farkkukangas on puuvillatekstiili, josta valmistetaan mm. farmarihousuja, paitoja ja takkeja. Tyypillinen denim on paksuhkoa palttinaa tai toimikasta, jossa indigovärjättyyn pituussuunnassa asetettuun puuvillaloimeen on kudottu denimissä usein luonnollisen valkoiseksi jätetty leveyssuunnassa liikkuva kude. Tästä syystä farkkukangas on sisäpuolelta useimmiten valkoinen. Denim on saanut nimensä sanoista ”de Nimes” eli ”Nimesin kaupungista” tai serge de Nimes, Nimesin sarssi. (Wikipedia).