Ajankohtaista

75. Juhlavuoden näyttelyiden lehdistötiedote

Joensuun Taiteilijaseura ry:n 75-juhlavuosinäyttelyt ovat Taidekeskus Ahjon Koksi-Salissa 20.8.-9.9.2020, Kaapelitehtaan Puristamossa Helsingissä 8.-20.9.2020 ja Imatran Taidemuseossa 18.12.2020-22.1.2021.

Juhlavuoden taidenäyttelyihin tuli määräaikaan mennessä hyvin hakemuksia. Taidekeskus Ahjon Koksi-Salin juhlavuoden näyttelyyn tuli 43 hakemusta. Kaapelitehtaan Puristamon juhlanäyttelyyn tuli 48 hakemusta ja Imatran Taidemuseon juhlanäyttelyyn tuli 42 hakemusta.

Taidekeskus Ahjon Koksi-saliin tulee runsas ripustus 43 taiteilijan teoksista. Taidenäyttelyn aikana on taiteilijaesittelyjä ja Pohjois-Karjalan Maakuntapäivä 29.8.2020 tapahtumineen.

Kaapelitehtaan Puristamon juhlanäyttelyn taideteokset näyttelyyn valitsee Denise Ziegler, joka on sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija ja julkisen tilan tutkija. Parhaillaan hän työskentelee tutkijatohtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Zieglerin teokset ovat jälkiä eleistä, ihmisen toiminnasta, jostakin joka on tapahtunut. Hän rakentaa uudelleen tilanteita, jotka viittaavat huomaamattomaan inhimilliseen toimintaan tai arkisiin asioihin, kuten huonekasveihin tai piha-aitoihin. Hän siirtää nämä arkiset asiat uuteen kontekstiin, mikä tuo ristiriitaisia ja poeettisia, joskus myös koomisia tai tautologisia piirteitä teoksiin.

Zieglerin teokset ovat useimmiten kolmiulotteisia esineyhdistelmiä, mutta ne voivat olla myös esimerkiksi piirustuksia, videoteoksia, veistoksia tai kirjalliskuvallisia tuotoksia. Hän pyrkii paikkakohtaiseen ja paikkasidonnaiseen työskentelyyn.

teosdokumentaatio: denise-ziegler.squarespace.com

Imatran juhlavuoden näyttelyn taideteokset valitsee Sini Mononen, joka on tutkija ja kriitikko, joka väitteli elokuvamusiikin ja äänen vainoamiskokemuksen kuvauksista musiikkitieteen oppiaineessa Turun yliopistossa joulukuussa 2018. Tutkijan työn ohella Mononen on kirjoittanut vuodesta 2005 lähtien myös taidekritiikkiä (mm. Mustekala ja Helsingin Sanomat). Mononen on julkaissut erityisesti kriitikkona tekstejä, jotka käsittelevät poliittista taidetta, taiteen tapaa toimia yhteiskunnassa, taiteellista toimintaa ja taiteellista tutkimusta tiedonmuodostuksen menetelmänä sekä taiteen filosofiaa maailman hahmottamisen tapana.

Vuonna 2016 Mononen sai Suomen taideyhdistyksen kirjallisuuspalkinnon ja vuonna 2017 E. J. Vehmas -palkinnon. Mononen on opettanut tuntiopettajana Helsingin yliopistossa, Saimaan ammattikorkeakoulussa ja Turun yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen kolmevuotisella taidejournalismin apurahalla